HET maakt woningen van Area brandveilig.

Uit Areander dec 2018 van Area Wonen 

Samen wonen laten leven, betekent ook: je veilig voelen in jouw huis. Area besteedt de komende jaren extra aandacht aan veilig wonen. Brandveiligheid is hierin het belangrijkste aandachtspunt. “De kans dat er brand uitbreekt, is niet perse groot. Maar als het gebeurt, dan zijn de gevolgen vaak groot. Brand heeft direct invloed op de veiligheid van onze bewoners. In opdracht van Area voert het bouwteam van Herlings Electro Techniek en Cornelissen Aannemingsbedrijf werkzaamheden uit in onze woongebouwen om de brandveiligheid te verbeteren”, aldus Dirk van den Tillaar, adviseur onderhoud bij Area.

De Flats in Veghel-Zuid zijn nu aan de beurt. Het bouwteam is hier momenteel kind aan huis. Vanuit alle kanten worden de medewerkers met naam en toenaam vriendelijk begroet. Even een kort praatje, een grapje tussendoor, de sfeer is goed. “Deze gemoedelijke omgang met elkaar, zegt veel over de tevredenheid van de bewoners”, vindt Dirk. “Zowel over hoe de werkzaamheden die zijn uitgevoerd, als over het sociale aspect. Het is een en-en-verhaal.”

Algemene ruimtes
“Wanneer er brand uitbreekt, willen we voorkomen dat de rook overgaat naar andere woningen”, benadrukt Dirk. “Bijvoorbeeld in de algemene ruimtes zijn op diverse plaatsen leidingen die door de vloer gaan. Deze openingen, naden en kieren maken we brandwerend. We keuren de elektrische installatie en brengen vluchtroutes, noodverlichting en blusmiddelen op orde. En in enkele complexen hebben we ook nog het glas vervangen voor brandwerend glas.”

Bij de mensen thuis
Bij de mensen thuis duren de werkzaamheden ongeveer een halve dag. Dirk: “We plaatsen in elke woning rookmelders. Ook in de woningen zitten er op diverse plaatsen leidingen die door de vloer gaan naar een andere woning. Deze openingen werken we brandwerend af. Ook passen we de aansluitingen van de mechanische ventilatie brandwerend aan. Het  plafond in de meterkast werken we af met brandwerend materiaal. Tot slot vervangen we voor een gedeelte de schacht in het toilet en passen we de koof in de keuken aan.”

Iedereen werkt mee
“Voordat we met de werkzaamheden begonnen, kregen alle bewoners een brief waarin stond wat we kwamen doen en wanneer”, vertellen Harold van der Zanden en Lau de Goeij van Herlings Electro Techniek en Cornelissen. “Een dag voordat we bij een bewoner aan de slag gaan, kloppen we nog even aan. Een herinnering dat we de volgende dag op de stoep staan. Tot nu toe werkt iedereen fijn mee.”

Verhaal achter de voordeur
Goed werk leveren, staat bij ons voorop, zegt Lau stellig. “Maar wanneer je bij mensen  achter de voordeur komt, is het sociale aspect net zo belangrijk. Vooral oudere mensen kunnen zich eenzaam voelen. Ze krijgen weinig bezoek, omdat hun kinderen ver weg wonen en weinig mensen om zich heen hebben. We krijgen hele verhalen te horen. Daar nemen we bewust de tijd voor. Bij een klus als deze is het belangrijk dat je aanvoelt wie je voor je hebt. Daar selecteren we ons team op. De een kan nu eenmaal beter met mensen omgaan dan de ander.”

Veiliger gevoel
Brandveiligheid vinden we erg belangrijk, zeggen Ans van Weert en Jan van Ommen, bewoners van de Flatwijk. “We hadden zelf al rookmelders, maar dat geldt niet voor elke bewoner in de flat. Nu iedereen
rookmelders heeft, voelt dat een stuk veiliger. Je weet nu dat elke bewoner alarm krijgt wanneer er rook is in zijn of haar huis. We zijn erg tevreden over hoe de werkzaamheden in ons huis zijn uitgevoerd. Het liep als een trein:
iedereen wist wat ie moest doen en speelde op elkaar in. Tussendoor zorgden we voor koffie met iets lekkers. Dat hoort erbij, vinden wij als echte Brabanders. Toen de klus klaar was, ruimden de jongens alles keurig op. Een kleine moeite, maar daarmee maken ze net het verschil.”

En dan is er ineens toch brand
Door aanwezigheid van veel kunststof materialen en elektronische apparatuur breidt een woningbrand zich snel uit. Je hebt vaak maar drie minuten de tijd om je woning veilig te verlaten. Let op: tot de brandweer er is, ben je op jezelf aangewezen. Hieronder een stappenplan voor wat je moet doen bij brand:

  • Blijf kalm en waarschuw jouw huisgenoten.
  • Verlaat via de kortste weg de woning.
  • Houd deuren en ramen gesloten en sluit deuren achter je.
  • Blijf bij rookontwikkeling dicht bij de vloer.
  • Ga naar de afgesproken verzamelplaats en controleer of iedereen buiten is: het is verstandig om nu al een verzamelplaats samen met jouw huisgenoten af te spreken voor het geval dat je deze nodig hebt.
  • Bel 112 en vertel jouw naam en volledige adres.
  • Wacht op de brandweer en meld bijzonderheden.

<< Naar het nieuwsoverzicht